Proslavljena prva mlada misa u Brestju

  PRVA MLADA MISA U BRESTJU

  Dan nakon primanja sakramenta svetoga reda u crkvi pape Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi po rukama zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, u nedjelju 29. svibnja u župi Dobroga Pastira u Brestju svoju je mladu misu predslavio Mate Cikoja uz geslo „Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta!“(Mt 28, 20). Uz slavljenika je koncelebriralo dvadesetak svećenika, a propovijedao je Damir Bačun, župnik župe sv. Marka Križevčanina u Zagrebu u kojoj je mladomisnik obavljao đakonski praktikum. Prvu mladu misu od osnutka župe Dobroga Pastira uveličali su članovi mješovitoga župnoga zbora, zbora mladih te vokalnoga ansambla „Dobri Pastir“.

 Uoči misnoga slavlja mladomisnik je primio roditeljski blagoslov ispred zgrade u kojoj stanuju, odakle je krenula svečana procesija praćena pjevanjem u kojoj su bili svećenici, bogoslovi, ministranti, prvopričesnici, obitelji, članovi KUU Staro Brestje u narodnim nošnjama, puhački orkestar „Ivo Tijardović – Regeneracija“ iz sv. Križa Začretje..

 Pozdravne riječi uputio je župnik Zlatko Pavetić, te molitvom popraćenu čestitku, navodeći misli sv. Grgura Nazijanskoga: „Treba očistiti sebe prije nego se počne čistiti druge; treba biti poučen da bi se druge moglo poučavati; treba postati svjetlo da bi se moglo svijetliti; približiti se Bogu da bi se druge Bogu privodilo; biti posvećen da bi se druge posvećivao, vodilo za ruku i pametno savjetovalo.“ Podsjetio je i na misao sv. Župnika Arškoga: „Svećeništvo je ljubav Isusova Srca“, te naglasio: „Ta ljubav Isusova Srca neka ti, dragi Mate, dade ‘krila’ koja će te nositi u tvojoj svećeničkoj službi. Neka je hvala Bogu i Majci Božjoj i svima koji su ti pomagali da dođeš do oltara Gospodnjega. Neka Bog po tvom predanju podari župi Dobroga Pastira  dobrih obitelji iz kojih će niknuti nova zvanja, jer su ona ‘najveći dar jednoj obitelji’. Ovdje stojimo ponosno i radosno što možemo proslaviti tvoju mladu misu“, kazao je, uz ostalo, župnik Pavetić čestitajući, te zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli proslavi mladomisničkoga slavlja.

Uime župljana obratio se pastoralni vijećnik Robert Đekić.

  U propovijedi je župnik Bačun progovorio o daru svećeništva, istaknuvši da je mladomisnik krenuo  nesvakidašnjim putem, neuobičajenim i neshvatljivim za mnoge. Put svećeništva je „put koji mnoge zbunjuje, put o kojega se mnogi spotiču“, a poseban je iz tri razloga: nitko ga sam ne odabire, na njega samo Bog poziva i na taj put Bog šalje čovjeka s posebnim zadatkom, a  to je izgradnja Božjega kraljevstva ovdje na Zemlji. Zato u ovom „istovremeno ozbiljnom i sretnom trenutku za Matu, njegove roditelje, sestre, brata i svu njegovu rodbinu, u sretnom trenutku za župnu zajednicu Dobroga Pastira, usuđujem se reći da ne bi bilo ovoga slavlja da nije bilo Matine volje i odlučnosti“ da u punoj slobodi i odgovornosti nije rekao: „Evo me, Gospodine! Na mene možeš računati“. Izbor je Božja povlastica, on gleda i izdvaja za sebe i poziva, a čovjek se na to odaziva. Pritom je podsjetio da „Bog računa s našom slobodnom voljom i darovima kojima nas je obdario…“, ali ti darovi nisu dovoljni da se izvrši povjereno poslanje, potrebne karizme svećenik dobiva tijekom dugogodišnjeg odgoja i obrazovanja, a vrhunac se događa u trenutku svećeničkog ređenja. „Svećeničko poslanje je trenutak kad Bog na poseban način sve nas svećenike osposobljava za povjereno poslanje. Zato Bogu zahvaljujem što je svoj milosni pogled svrnuo baš na tebe, dragi Mate, i pozvao te u svoju službu, u svoj vinograd da budeš svjedok njegova uskrsnuća. Na tvom odlučnom odazivu i spremnosti da preuzmeš svu odgovornost biti svećenik po Srcu Isusovu, od srca ti čestitam. Zahvalnost ide i svima koji su sebe utkali u tvoj život, osobito tvojim roditeljima, majci Branki i ocu Ivanu, te onima koji su te velikodušno ljubavlju i molitvama pratili na putu prema oltaru…“

„Dragi mladomisniče! Gospodin je činom poziva tebi svima nama obznanio da si mu potreban i da s tobom ima svoj plan, a taj plan je jasan, tvojim usnama i jezikom, tvojim žarom i marom želi sijati svoju Riječ, nastaviti djelo otkupljenja u našoj nadbiskupiji. Sve ćeš to činiti u zajedništvu s ostalom braćom svećenicima, ne izolirano, već zajednički, mladenački zanosno i bratski složno. No, također znaj i ovo, život ima dvije strane medalje, Cvjetnicu i Nazaret. Kada prođe mlada misa i dani slavlja, dani uspjeha i napretka, onda dolazi ‘suha’ svakodnevica u kojoj kršćanin (bio vjernik laik ili svećenik) mora računati i s neuspjehom. Neće te svi prihvatiti, neće te svi voljeti, neće te svi htjeti, a kamo li poslušati. Nekima ćeš biti trn u oku, nekima kao kamenčić u cipeli koji će ih žuljati, smetat ćeš im, napravit će ti isto ono što su napravili Isusu u Nazaretu. Sudbina Isusova je sudbina svećenikova i svakoga kršćanina koji ne želi biti glumac… To je sudbina cijele Crkve od samih početaka do danas“, ustvrdio je propovjednik.

 U nastavku je napomenuo: „Danas svečano ispraćamo mladomisnika u njegovu svećeničku službu, divimo se njegovu uspjehu, radujemo se s njim i njegovom obitelji, ponosni smo na njega. Molimo za njega, da se ne uplaši kad mahnu rukom na njega i ne obeshrabri kad mu kažu ‘pričaj ti to nekom drugom’, ‘znamo mi tebe, gledaj ti svoja posla…’  Svećenik mora prihvatiti i to da će mnogima biti čudan.“ Pritom je nadodao: „Bog te je pozvao, a ti si taj poziv čuo i spoznao da je to Božji poziv. Kroz duge godine školovanja vjerojatno si  i posumnjao, gubio nadu i strpljivost na tom putu, možda ti mnogo toga nije bilo jasno, ali ti nisi odustajao, u tebi je postojala nada da će Bog u tebi izvesti ono što je započeo i evo, Bog te doveo do svećeništva. Danas stojiš pred mnoštvom tvojih sumještana (župljana) između kojih te Bog uzeo,  da po prvi put za svoje grijehe i grijehe naroda prineseš žrtvu svete mise…“

 „Danas si zaorao brazdu na Božjoj njivi. Nemoj se okretati natrag da vidiš kako će roditi. Sve je dalje u Božjim rukama. Bog te pozvao na njivu Božjega kraljevstva… Nemoj se nikad uzoholiti zato što si postavljen za sijača, nemoj se nikada postaviti za gospodara – ti si svakome sluga. Nemoj nikada biti činovnik jedne religiozne institucije. Budi više čovjek Božji… koji će svjedočiti i neumorno raditi, budi uvijek onaj koji moli, vjeruje i nada se, koji Božjom ljubavlju ljubi svakoga čovjeka i pritom nikad ne pravi razliku tko je tko, što je tko i odakle je tko. Budi uvijek onaj kojemu je svaki pojedinac važan, kojemu se svatko može povjeriti i s kojim je zadovoljstvo prijateljevati“, onaj koji pokušava nositi ne samo svoj teret nego i teret drugih. Po uzoru na Isusa budi čovjek milosrđa, samilosnoga srca poput milosrdnoga Samarijanca. „Neka Marija Majka svećenika, tebe mladomisniče i sve svećenike prati, čuva i zagovara, a Isus Dobri Pastir sve  nas blagoslovi i vjerne sačuva u svojoj ljubavi“, zaključio je župnik Bačun.

  Na kraju euharistije mladomisnik Mate uputio je riječi zahvale Bogu, roditeljima, obitelji, rođacima, prijateljima, odgojiteljima, profesorima, svećenicima… te svima koji su mu pomagali na životnom putu.

Po završetku mise udijelio je pojedinačni mladomisnički blagoslov svećenicima, ministrantima, obitelji te svim vjernicima koji su to željeli.

  Mladomisničkom slavlju prethodila je trodnevna duhovna priprava.

Na svetkovinu Uzašašća Gospodinova u četvrtak 26. svibnja misno slavlje predvodio je Marko Čolić, studentski kapelan na Hrvatskom katoličkom Sveučilištu i pastoralni pomoćnik u župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu. Euharistijsko slavlje u petak 27. svibnja predvodio je upravitelj župe sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom Filip Marić. U subotu 28. svibnja misno slavlje predvodio je župnik župe Krista Kralja u zagrebačkom Trnju Ivan Filipčić, nekadašnji župnik u Brestju. Tijekom euharistije blagoslovio je dar župljana mladomisniku: crkveno ruho i posuđe.

                                                                                                                                               M. Cvitanović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)