Druga vazmena nedjelja – Nedjelja Božjeg milosrđa, 24. travnja 2022.

DRUGA VAZMENA NEDJELJA BOŽJEG MILOSRĐA


Iv 20, 19-31

Nakon osam dana dođe Isus.
Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
Uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.« Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran, nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio,
povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!« Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi.
A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.
Riječ Gospodnja.

Nedjelja milosrđa – fra Jozo Župić 

Nedjelja milosrđa dobila je svoj naziv od 2000. godine.  

Tada je papa Ivan Pavao II. jednu svoju molbu izrazio na ovaj način: Bog je nedokučivo milosrdan! Ali zašto baš na nedjelju poslije Uskrsa treba to posebno slaviti?  Što nam govori današnje Evanđelje? Ono izvještava o dolasku Uskrsnuloga k svojim učenicima. U strahu da ne bi bili uhvaćeni kao i Isus, oni su bili zatvorili vrata u prostoru u kojem su s Isusom slavili Posljednju večeru. Tamo su ostali cijelo vrijeme, a Isusa su ostavili samoga na njegovom Križnom putu, samoga na križu (osim Ivana), nisu se brinuli ni za njegovo tijelo, da bude dostojno pokopano. Uistinu kukavički, ali ljudski razumljivo. I tu dolazi Isus. Usprkos zatvorenih vrata on je tu, živ, on koji je bio umro i pokopan, sada je posred njih. I sada ono začuđujuće: nikakva riječ predbacivanja! “Gdje ste bili? Zašto ste me napustili?” Sasvim suprotno: “Mir vama!” Isus je milosrdan! On zna iz kakvog su materijala. Umjesto predbacivanja mir! Umjesto da nama predbacuje naše zatajenje, on nas ohrabruje i potiče na pouzdanje. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)