Biblijsko bdjenje od 20. do 25. ožujka 2022.

BIBLIJSKO BDJENJE 20. – 25. ožujka 2022. 

    Nakon pune dvije godine u našu se župu vraća Biblijsko bdjenje – 24 satno čitanje Božje riječi zapisane u Bibliji. Što reći, kako početi ili kako motivirati i potaknuti vjernike na čitanje Božje riječi, kad su se mnogo puta, čak i iz usta nas vjernika, čule samo negativne, loše, teške... riječi. Gledajući unatrag mogli bismo reći da smo u protekle dvije godine proživjeli dovoljno za desetljeće ili čak stoljeće. Bolest, ograničenja, zatvaranje, prazne crkve, potres, rušenje, strah, a u najnovije vrijeme i rat. Zlo se toliko razmahalo i kao da je preuzelo sve sfere našega života. I nama organizatorima je sve bilo nejasno i tmurno, dok nam Dobri Bog u molitvi  nije poslao moto ovogodišnjeg Biblijskog bdjenja: „Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar, jer je vječna  ljubav njegova!“ (Ps 118, 1) 

Kao u tisućama obećanja zapisanima u Bibliji, Bog nam je i ovog puta pokazao da je potrebno  samo se na Njega osloniti. Nekako smo smetnuli s uma da je On vladar i gospodar svijeta i povijesti.  Sjetimo se Joba koji svojoj ljubljenoj govori: „Kad od Boga primamo dobro, zar da onda i zlo ne  primimo?“ (Job 2, 10) Sve što nam se događalo, a još više onoga što se događalo a da nismo svjesni,  bilo je i jest pod zaštitom našeg Nebeskog Oca. Kad je Petar hodeći po moru izgubio iz vida Isusa i  primjetio oluju, vjetar i valove, u strahu je pružio ruku Gospodinu i zavapio: „Gospodine, spasi me!“ , a  Isus mu je uhvatio ruku i rekao: „Malovjerni, zašto si posumnjao!“ (usp Mt 14, 22 – 32) I nama kroz  ovogodišnji moto Bog govori: ne boj se okolnosti, ne boj se rata, ne boj se rušenja i bolesti… samo  vjeruj i gledaj u Mene. U Mojoj si ruci siguran, jer sam dobar i jer te neizmjerno volim. A što mi  vjernici možemo nego samo zahvaliti Bogu za Njegovu ljubav i brigu. Drugi vatikanski sabor naglašava  da je euharistija (sveta misa) izvor i vrhunac svega kršćanskog života (Lumen gentium 11). Riječ  euharistija dolazi od grčke riječi (εὐχαριστία) što znači blagodarenje, zahvaljivanje. Svaka sveta misa je  naša zahvala Bogu za žrtvu koju je Isus Krist za nas učinio. Više od prihvaćanja Božjih darova i  zahvaljivanja na njima ne možemo učiniti. Zanimljivo je da je Ps 118 centralni dio Biblije i da počinje  upravo riječju zahvaljujte. U Bibliji su zapisana 594 poglavlja prije Ps 118 i 594 poglavlja nakon Ps 118.  Zbrojeno daju 1118, a redak 8 u Ps 118 glasi: „Bolje se Jahvi uteći, nego se uzdat’ u čovjeka.“ (Ps 118,  8) Nama vjernicima Bog je, ili bi uvijek trebao biti središte života. Posebno bi u najtežim situacijama  trebali biti oslonjeni na Njega. Zahvaljivanje je jedina stvarnost koju nam je Bog objavio i zapisao u  Bibliji, a da donekle predstavlja naš mogući odgovor Njemu. Najveći židovski kralj David nas je  pozvao: „Pred lice mu stupajmo s hvalama“ (Ps 95, 2) Stari zavjet je prepun vjernih ljudi koji su Bogu  prinosili žrtve zahvalnice. Mi često Bogu ne dolazimo sa zahvalnošću nego opterećeni svojim  problemima, te mu propuštamo zahvaliti što nas je sačuvao na toliko načina.  

Apostol Pavao je napisao: „Zahvaljujte uvijek za sve Bogu, Ocu, u ime našega Gospodina Isusa  Krista.“ (Ef 5, 10). Zahvaljivati? U svakoj prilici? U svemu? Da, u bolesti i zdravlju, u miru i ratu, u  dobra i loša vremena. Ako nam je Dobri Bog sakrio, ili otkrio(?) u svojoj zapisanoj riječi koji je naš  najbolji put, koliko je važnije tu riječ čitati i otkriti što se u njoj još nalazi. Ovo Biblijsko bdjenje je  najbolji način da se uključimo i otkrijemo Božja obećanja i Njegovu volju za naše živote. Samo čitajući  Njegovu svetu riječ proklamiramo „Ti si Bog moj – tebi zahvaljujem: Bože moj, tebe ja uzvisujem.“ (Ps  118, 29) 

g. Silvio Culej, vjeroučitelj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)