Proslavili smo nedjelju bračnih jubileja

NEDJELJA BRAČNIH JUBILEJA, 13.veljače 2022.  

Dana 13.02.2022 u Župi Dobri Pastir Brestje,  

povodom svjetskog dana braka, održala se  tradicionalna obnova bračnih zavjeta parova koji ove godine slave okrugli broj godina braka.  Sudjelovalo je jedanaest bračnih parova koji su slavili od 10 do čak 55 godina braka. Jedanaest „bisera“ naše župne zajednice, kako ih je nazvao prečasni Ivica Budinščak, upravitelj Nadbiskupskog Dvora i ravnatelj Ustanove za održavanje klera i drugih crkvenih službenika, koji je vrlo rado prihvatio poziv te predvodio ovo svečano misno slavlje. Kako je rekao: „Vi ste biseri ove zajednice te primjer svima kako u braku treba ustrajati!“ Također je istaknuo kako je brak savez između muškarca i žene i kao takav jedino ispravan jer samo od  muškarca i žene mogu nastati potomci, kako po prirodnom tako i po Božjem zakonu. Nema braka koji se u nekom periodu života ne nađe pred poteškoćama, ali kako je u jednoj pjesmi divno rečeno: „Ako nas tužna jutra probude, pogledaj u mene.“ Uvijek smognite snage pogledati jedno u drugog, a ako vam se  to čini teško, sjetite se razloga zašto ste baš svog supružnika odabrali za osobu s kojom ćete koračati kroz život,  položite ruku na raspelo i izrecite rečenicu s kojom ste izrekli bračni zavjet; „Tako mi pomogao Bog!” Jer uz  Boga sve možete! Pozvao je i sve mlade da se ugledaju na primjer svojih župljana i da oni, jednom kad se  odluče za brak, znaju održati prave vrijednosti braka. Svakako treba istaknuti bračni par Ivan i Dragica Novosel  koji je proslavio 55 godina braka te bračni par Zdenko i Vera Delač 45 godina braka. Bog im je dao milost da su  dočekali zajedno toliki broj godina braka i života. Prečasni Ivica ohrabrio je sve prisutne riječima nade i vjere kako za bračne parove tako i za one koji će tek stupiti  u brak, ali i za nova duhovna zvanja te svećenike. Jer i oni su biseri župne zajednice te rekao kako je i  svećenicima potrebna vjera, nada, ustrajnost i ohrabrenje jer da i oni kroz svoj svečenički život nailaze na  poteškoće. Na kraju je uslijedio neizostavan blagoslov te zahvala prečasnom Ivici koji nam je uljepšao ovaj dan  te župniku Zlatku Pavetiću koji je organizirao ovaj prekrasan događaj. 

Možemo samo reći kako su nam srca puna radosti i milosti jer smo dobili duhovnu hranu koja nam je izuzetno  potrebna u ovim izazovnim vremenima. 

Željka Pašeta Gluhak 

Bilo je zaista dostojanstveno naći se između 11 bračnih parova koji su obnovili bračne zavjete prethodne nedjelje  u našoj župi. Bilo je tu parova koji su obilježavali od 10 do 55 godina braka. Fotografije s vjenčanja prisjetile su  nas na romantične trenutke početaka našeg bračnog života. Svećenik nas je u poučnoj i emotivnoj propovijedi  podsjetio na ljepotu i temelje ovog Sv. sakramenta i da je početnu romantiku važno obnavljati bez obzira na broj  godina bračnog života. Svjedoci obnove bračnog zavjeta su bila i naša djeca ,naši prijatelji i župna zajednica što je događaju dalo  posebnu puninu. Nekadašnja obećanja su kroz naše obitelji doživjela i konkretan Božji blagoslov. Važno je  potaknuti i one koji se pripremaju za brak, ali i one koji se boje ili zaziru od braka da je to čin hrabrosti i vjere  koji donosi plod u međusobnoj ljubavi supružnika. U molitvi vjernika smo molili za sve bračne parove, i to  posebno za one koji imaju bračne probleme te za udovce i udovice. To nas je podsjetilo na važnost svakodnevne  zahvalnosti i podsjećanje da je temelj braka vjera u Boga i njegova ljubav. Simbolično smo to osjetili i kroz  darovanu svijeću i križ.Zahvalni smo našoj župnoj zajednici na organizaciji ove obnove bračnih zavjeta te se  nadamo da ćemo i na ovaj način doprinijeti većem poštovanju braka i obitelji u našem društvu. 

Lidija Gadže

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)