Listopadske pobožnosti

Blažena  Djevica  Marija od Krunice 

U XVI. stoljeću Europa se našla pred velikom opasnošću od turske vojske koja je osvajala  nove krajeve i ozbiljno zaprijetila kršćanskom Zapadu. Papa Pio V. pozvao je 1569. kršćanski  svijet na molitvu svete krunice, kako bi vjernici i na taj način pomogli svojim braniteljima. Do  odlučne pomorske bitke došlo je 7. listopada 1571, kada je mornarica Svete lige (ujedinjena  papinska, španjolska, mletačka i genovska flota), pod zapovjedništvom Don Juana d’Austria,  kod Lepanta, na ulazu u Korintski zaljev, teško porazila tursku flotu. Zanimljivo je da se u  mletačkoj mornarici spominju i galije s Krka, Cresa i Raba, te iz Šibenika, Trogira, Hvara i  Kotora. U spomen na veliku pobjedu, izborenu pod zaštitom Blažene Djevice Marije, papa Pio  V. je 7. listopada proglasio blagdanom Gospe od pobjede. Papa Grgur XIII. mijenja 1573. ime  tog spomendana u blagdan svete Krunice, a papa Pavao VI. naziva ga 1969. blagdanom Gospe  od Krunice. U hrvatskim krajevima zovu ga i blagdanom Kraljice svete Krunice te blagdanom  Gospe od svetog Ružarija ili Gospe Ružarice. 

Molitva krunice raširena je, stoljećima ukorijenjena i omiljena u katoličkom puku. Po  nekim legendama njezini korijeni sežu do 1208. i Marijinog ukazanja svetom Dominiku. Ona  je oblik pobožnosti i molitvenog razmišljanja, usmjerenog na Isusa i Blaženu Djevicu Mariju.  Teme razmišljanja zovu se “otajstva”, jer se odnose na pojedine istine vjere i važne događaje  iz Isusova života, koje poznajemo iz Svetog pisma. Razmatraju se najvažnija zbivanja iz  Isusova života: od rođenja i djetinjstva (radosna otajstva, subotom i ponedjeljkom), preko  javnog djelovanja (otajstva svjetla, četvrtkom) do muke i smrti (žalosna otajstva, utorkom i  petkom) te ukrsnuća, uzašašća i poslanja Duha Svetoga (slavna otajstva, srijedom i  nedjeljom). Molitva krunice je vrlo jednostavna, preporučljiva i ugodna osobna molitva, koja  smiruje i opušta. Izuzetno je prikladna za poticanje obiteljske ljubavi i sloge te jačanje  vjerničkog zajedništva u župama i molitvenim skupinama. 

Pozivamo vas da zajedno sa svojim najdražima i najbližima izmolite danas krunicu u čast  njezine Kraljice i kao zahvalu za sve milosti koje ste po zagovoru Kraljice svete Krunice  dobili na dar od njezinog Sina! 

LISTOPADSKE POBOŽNOSTI  

Mjesec listopad posvećen je Majci Božjoj. Pozivamo vas na molitvu krunice i pobožnosti  svaki dan u 17.45 sati!  

SUBOTOM molitva krunice kod kapele Majke Božje Bistričke u 17.00 sati! 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)