Proslavljen blagdan Dobrog pastira 2021.

Proslava Dobrog Pastira u Brestju

26.4.2021.

U nedjelju, 25. travnja 2021. godine, župna zajednica u Brestju proslavila je svetkovinu Nedjelje Dobrog Pastira – zaštitnika svoje župe.  Samoj proslavi prethodio je program duhovne obnove 22. i 23. travnja kojeg je predvodio vlč. Dražen Radigović, župnik Župe svetog Petra i Pavla u Kašini.

 Na sam dan proslave Dobrog Pastira jutarnje svete Mise predvodili su dr.sc. Bruno Matos, profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i Filozofsko-teološkom Institutu Družbe Isusove, te mr. Karlo Šimek, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je preč. Vlado Razum, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, a u koncelebraciji su bili mr. Karlo Šimek i vlč. Zlatko Pavetić, župnik. U uvodnom pozdrav vlč. Pavetić zahvalio je preč. Razumu što se rado odazvao pozivu da bude dionik i predvoditelj ovog radosnog i velikog slavlja za župnu zajednicu.  Preč. Razum u svojoj homiliji zadržao se na misnim čitanjima toga dana, posebno stavivši naglasak na pogled prema Isusu kojeg u Evanđelju ovaj puta gledamo kao Dobrog Pastira.

 “Isus, kao dobri pastir poznaje svoje ovce. On ih sabire i traži. Brine se o njima. Žrtvuje se za njih. On ih poznaje i one poznaju njegov glas te idu za njim. Žrtva i izgaranje za povjereno stado drži na okupu zajednicu. Prve zajednice, unatoč progonstva bile su žive jer su vođene požrtvovanošću i svjedočanstvom života Isusovih učenika. To su vjerni pastiri po kojima je Isus mogao biti živ i djelatno prisutan. Nije li im rekao: „Ovo što ja činim i vi ćete činiti…“. Vjerni svome Učitelju i sami su spremni trpjeti i umrijeti za svoje stado. Petar je u tamnici i zajednica se svesrdno moli za njega. Stepinac je u tamnici i mnoštvo vjernika u onom surovom komunističkom vremenu molilo je za svoga pastira. To su pastiri koji mirišu po ovcama. Spremni su umrijeti za njih”, istaknuo je između ostalog preč. Razum.  “Imamo divnih primjera nesebičnog i požrtvovnog darivanja. Primjer u tome nam je i sv. Josip, kojeg nam u svom pismu za 58. svjetski dan molitve za zvanja na srce stavlja Sveti Otac. Posebno je istaknuo tri Josipove kvalitete: snovi, poslušnost i vjernost. Josip sanja i u snovima prepoznaje preko anđela Božji glas koji mu govori. On sluša i poslušno djeluje i to do kraja: vjerno i predano. Molimo danas za nove pastire koje Gospodin zove da budu poput sv. Josipa spremni čuti Božji glas, odazvati se i krenuti na put služenja u vjernosti i predanju”, zaključio je predslavitelj.

 Na koncu misnog slavlja vlč. Pavetić zahvalio se svim župljanima koji su se i ove godine rado uključili u ovu proslavu, a isto tako zahvalio i potaknuo sve prisutne da se u molitvi sjete i pokojnih župljana kao i prethodnih župnika – preč. Branka Piceka i vlč. Ivana Filipčića te svih svećenika koji su se u više od četrdeset godina uključivali u život i rad župne zajednice.  Preč. Razum nakon zahvale župnika i uručenog znaka pažnje potaknuo je župljane da s još većim žarom mole za duhovna zvanja jer vidljivo je da je Dobri Pastir svoj pogled svrnuo na ovu župu i četvoricu mladića koje poziva da ga slijede i budu po Njegovoj volji jednog dana pastiri i duhovni pratitelji svojeg stada.  Velik dio župljana zbog lijepog vremena i trenutnih epidemioloških mjera u euharistijskom slavlja sudjelovao je na prostoru ispred crkve. Liturgijsko pjevanje predvodio je dio župnog zbora, a ljepoti liturgije pridonijeli su asistencijom domaći bogoslovi iz župe.  

Večernju Misu zahvalnicu predslavio je p. Marko Glogović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)