Velika nam djela učini Gospodin

 „Gospodin Bog je na nebrojenim mjestima kugle zemaljske dao da provru ljekoviti izvori vode, da služe ljudima za lijek u bolestima… za piće i kupke, tako se pobrinuo u svojoj dobroti i milosrđu i za posebna mjesta na kojima će brže nego inače uslišavati molitve svoje djece koja traže pomoć u nevoljama bilo tjelesnim, bilo duhovnim“ -  riječi su to bl. A. Stepinca iz 1957. god., nebeskog zaštitnika naše župe.

         

Ove godine Župa Dobrog Pastira – Brestje slavi  40 godina svoga osnutka.  Pozvani smo sa zahvalnošću  poći  na izvor, početak zajedničkog životnog puta, sjetiti se svih lijepih – teških i radosnih - trenutaka i predstaviti ih današnjici da se i novi naraštaji mogu krijepiti na tom izvoru Božje dobrote i milosrđa.

          Župa (grč. paroikia = stanovati blizu) označava zajednicu vjernika određenog područja.

            Veliki je dar imati župnu zajednicu.  Ona pruža čovjeku mogućnost susreta s Isusom i braćom koja zajedno slave Gospodina i zahvaljuju mu („Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima“).  Da je župna zajednica dar, osjećaju najviše oni koji moraju kilometre prevaliti da bi utažili žeđ za duhovnošću, ostvarili  susret  i rasli u vjeri.

          Možda će se tko upitati zašto pisati o prošlosti tako prilično mlade crkvene zajednice?

            Premda mlada ima zanimljiv početak i još uvijek žive svjedoke koji su u to zajedništvo ugradili sebe te svoja proživljavanja žele prenijeti  mladima da ne padnu mnoga događanja u zaborav, već budu poticaj, potpora i ohrabrenje na zajedničkom putu duhovnog rasta i dozrijevanja.

Koliko je samo dobra utkano u to zajedništvo?  Koliko susreta ostvareno?  Koliko milosti i darova primljeno?   Sve to može biti poziv i poticaj u traženju novih putova svjedočenja i  navještaja radosne vijesti spasenja.

          Našem  Brestju  izabran je i darovan najbolji, najvjerniji, najdraži  zaštitnik -  Isus -  Dobri  Pastir.  Dar je to tadašnjeg nadbiskupa i kardinala, uzoritog gospodina Franje Kuharića. Isusu Dobrom Pastiru stalo je do svake osobe i svakog srca.  Zato zove, okuplja, savjetuje, potiče…  Želi zagrliti i radošću spasenja ispuniti svakog čovjeka.  On je naš suputnik koji sudjeluje u svim našim teškoćama i stradanjima, radostima i bolima, ispunja nas svojom milošću i krijepi blagoslovom.

          Ostvarenje župne zajednice Brestje započeo  je  1975. godine sesvetski  župnik, preč.  Petar Petrinec  molbom Nadbiskupskom duhovnom stolu da se osnuje nova župa.  


Nakon poplave Zagreba 1964. godine i dolaskom ljudi iz ramskog područja (BiH) koje se moralo seliti zbog akumulacijskog jezera,  sesvetsko se naselje počelo naglo širiti.  Uz proširenje Starog Brestja planski je izgrađeno  i Novo Brestje sa više od četiristo kuća u nizu, tako da je sesvetska crkva postala pretijesna za toliki broj vjernika.  Razboritoj molbi i dalekosežnoj viziji pastoralnog djelovanja Duhovni stol je udovoljio  15. siječnja 1977. god. osnutkom nove župe -  za početak tek administrativno jer materijalnih uvjeta još nije bilo.  Za te uvjete tek predstoji  dugotrajna, mukotrpna i neizvjesna borba. 

No, maleno  „gorušičino“  zrno jednoć posijano, molitvom, žrtvom zalijevano te Božjim blagoslovom i providnošću poticano,  počelo je rasti.  Prelijepi plodovi pokazat će se tek puno kasnije.  Taj  nježni  i slabašni  „usjev“  povjeren je brizi i ljubavi  dotadašnjem sesvetskom kapelanu,  vlč.  Branku  Piceku.        

Vremena i okolnosti bila su teška.  U ozračju diktature komunističkog  jednoumlja,  koji se protivio svemu vjerskome,  na svakom su se koraku postavljale zamke i prepreke.  Ne samo da se svjetovna dozvola nikako nije željela dodijeliti nego se više puta sudskim putem prijetilo i na kaznu zatvora osuđivalo upravitelja župe, vlč. Branka Piceka.
          

Tri godine mukotrpnog  „plijevljenja“  trebalo je da bi se organizirala i u obiteljskoj kući – crkvi (Smetkova  96)  radosno  slavila Prva sv. misa na Božić  25. prosinca 1980. godine.  Uz prisutstvo  stotinjak vjernika  sv. misu je uz vlč. Branka Piceka  u 18 sati  predslavio  sesvetski  župnik,  prečasni  Petar  Petrinec.  Od tada je svakim danom -  Božjim  blagoslovom, žarom i marom župnika Branka i dobrotom župljana  - zajednica rasla i napredovala u vjeri, nadi i ljubavi.

(Lijepo pozivamo sve aktivne sudionike tih događanja da s nama podijele svoje proživljavanje početka župskog zajedništva i tako  pomognu pročistiti taj  „izvor“  da na njemu okrepu, snagu i ohrabrenje mogu naći i današnje generacije.   Ako imate koji doživljaj, sliku ili zapis iz toga razdoblja, molimo Vas da nam posudite za malu monografiju – vraćamo sačuvano sa zahvalnošću.)

 

            Vaš župnik, vlč. Ivan Filipčić

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd