Martin Lacković: Zašto sam sagradio kapelicu u čast Majci Božjoj Bistričkoj i sv. Antunu?

Ja, Martin Lacković rođen sam 1937. godine. Moja obitelj potiče iz Đurđevca. Živio sam i školovao se u Otrovancu kod Pitomače. U 3. ili 4. godini obolio sam od teške upale pluća.Liječio me dr. Bazijanec iz Đurđevca, ali bezuspješno.

Jedne večeri sklopio sam oči i prestao disati. Baka i roditelji su pozvali susjedu Janu Tkalčec koja je znala šivati da u našem dućanu uzme tkaninu od koje će sašiti haljinu u kojoj ću biti pokopan. A moja baka se molila da mi se vrati život i zdravlje, stala pred sliku Majke Božje Bistričke i zavjetovala da nijedan petak neće jesti meso te da će hodočastiti u Mariju Bistricu. Drugog jutra po pričanju moje drage bake i ostatka obitelji, šapćućim glasom zamolio sam vode. Ozdravio sam, odrastao, doživio da imam obitelj. Uz puno rada, brige i molitve. Svojim mukotrpnim radom stvorio sam vlastiti dom u Starom Brestju. Tu se nalazi i kapelica.

Jedna meni jako draga osoba iz moje obitelji se teško razboljela 2005. godine. Svi su mi jako dragi, sve bih isto učinio za svakog iz obitelji. Dijagnosticirana joj je teška bolest, operirana je, operacija je uspješno izvršena zahvaljujući Majci Božjoj Bistričkoj kao i liječničkoj ekipi..

Pred Malom slikom velike moći zamolio sam za njezino zdravlje i život. Onaj  tjedan kada dođe iz bolnice započet ću gradnju kapelice. To sam i učinio. Ta mala slika je uramljena i ima svoje mjesto u kapelici. Nikome nisam pripovijedao što gradim i zašto.

Kad se saznalo za gradnju kapelice pomagala mi je supruga Mandica (prva supruga je preminula 2003.).  Izgradnju smo sami financirali i uz pomoć prijatelja. Gospodin Nedjeljko Klasić je darovao sva izo stakla, susjed Dinko Budić darovao je rosfrajni pladanj za svijeće. Kum Borislav Tomić napravio je i darovao  križ koji se nalazi na vrh tornja. Bakreni pokrov za toranj darovao je majstor za tornjeve, moj prijatelj Ivo Tomanić. Zidarske radove je besplatno izveo prijatelj Mijo Cvitanović. Kapelica je dovršena 2009. godine.

Kapelicu je posvetio tadašnji župnik, vlč. Branko Picek 15. kolovoza 2009. godine na blagdan Velike Gospe.

Tada je i prvi puta zazvonilo zvono, koje i danas zvoni tri puta na dan.

Kapelica nije ničije osobno vlasništvo, kao i što piše u obiteljskom ugovoru. Na kapelicu ima pravo moja obitelj kao i svi ostali građani.

U Brestovečkoj ulici na zavoju 300m od kapelice bile su učestale prometne nesreće. Poslije posvećenja kapele, iako nije bilo nikakve rekonstrukcije,               nesreće su rijetke. Vjerujem zahvaljujući Majci Božjoj Bistričkoj i sv. Antunu.

Martin Lacković

 

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!