Štovanje sluge Božjega Petra Barbarića- srijedom u 19 sati

 

  "Od svih putova što vode u nebo meni se čini najkraćim, najlakšim i najpouzdanijim onaj kojim čovjek ide ispunjujući svoje obične dužnosti“

Sluga Božji Petar Barbarić rođen je 19. svibnja 1874. u Šiljevištima, župa Klobuk kod Ljubuškog, u obitelji s 9-ero djece. Bio je izrazito pametno i nadareno dijete, volio je knjigu od koje se nije odvajao ni kad je tjerao ovce na ispašu. Sa 12 god. je krenuo u osnovnu školu u Vitini i završio 4 razreda. Imao je silnu želju za nastavkom školovanja. Tako je 1889.  na preporuku svog učitelja otišao u Travničko sjemenište. Na cijelo svoje školovanje u Travniku je gledao kao na jedan veliki Božji dar. Bio je pravo svjetlo sjemeništa, organizirao je razne molitvene grupe, obraćao grešnike. No, u osmom razredu se teško razbolio. Umro je 15 travnja 1897. u 23-oj godini, a tri dana prije smrti je položio Isusovačke zavjete. Pokren je postupak za proglašenje blaženim. Put do toga cilja je dug i mukotrpan, potrebno je izreći puno molitva. Na nama je da molimo i radimo za Petrovu proslavu po Božjem naumu. Uspjeh u tom poslu bio bi za našu crkvu sigurno veliko obogaćenje....

 U našoj crkvi imamo molitvene susrete svake srijede poslije večernje Mise gdje molimo krunicu sluge božjeg P.Barbarića i molitvu za proglašenje blaženim .Na poseban mu se način utječu i mole njegov zagovor mladi bilo kad trebaju pomoć kod učenja bilo u drugim životnim potrebama. Mnogi su mladići po uzoru na SB petra krenuli svećeničkim putem.  

"Za svećeničko bih zvanje bio spreman i sto puta umrijeti".

 

                                                                                            Anđa Čujić

 

Riječ posla sinovima Izraelovim navješćujući im evanđelje: mir po Isusu Kristu" Dj10,36

Služba čitača kao prenositelja evanđelja, ponos je i obaveza vjernika laika. S radošću možemo kazati kako se u našoj župi toj službi odaziva veliki broj vjernika.

Kako bi što dostojnije prenosili Božju riječ, njih 18 uključilo se u tečaj od studenog 2013. do veljače 2014. godine.

Tečaj je bio usmjeren na produbljivanje znanja i vještina polaznika vezano za pravilno izražavanje, liturgijsku pismenost te govor i čitanje.

Predavači su bili svećenici, profesori teologije, hrvatskoga jezika, glumci, spikeri i fonetičari.

 Iako se svi međusobo poznaju, polaznici su imali priliku, kroz druženje, još bolje upoznati jedni druge te razmijeniti svoja dotadašnja iskustva, savjete i pozitivne kritike.                      Svi su složni u tome kako je za prenošenje Božje riječi potrebno, uz predanost vjeri, i umijeće kako Božju riječ na najbolji način prenijeti drugima.

Možemo reći da smo župa blagoslovljena većim brojem angažiranih vjernika koji svoju vjeru žive i kroz uključenost u liturgijska slavlja.

Molimo Boga da tako bude i u godinama pred nama.                                

Hvala svima na predanosti tom pozivu.

Svi oni koji se žele uključiti i misle da mogu biti dionici te časne dužnosti, neka se jave ili jednostavno dođu na

Susret     čitača   (treća srijeda u mjesecu) nakon večernje Svete mise.                                                                              

                                                                                  Lucija Šarčević

Susreti se održavaju nedjeljom u 19.30 sati.

Ispričat ću Vam jednu priču.

            Jedna predivna župa dobila je novog župnika koji je već u prvim danima svoje službe u novoj zajednici učinio mnogo. Međutim, taj novi župnik, noseći iskustvo iz prijašnje župe, uočio  je kako u sadašnjoj župi nedostaje jedna zajednica koja bi okupljala vjernike na jednu drugačiju molitvu.

            Tako je na jednoj duhovnoj obnovi došao u kontakt s duhovnikom molitvenih zajednica Obnove u Duhu Svetom te su se na toj duhovnoj obnovi njih dvojica povezali i došli do zaključka kako bi i u novoj župi trebalo pokrenuti neku takvu zajednicu, pa ako je Božje živjet će, ako ne, neće.

            Kako to obično bude, na jednom uvodnom pozivu poslije večernje Sv. mise duhovnik je održao uvodno predavanje i pozvao sve zainteresirane na molitvu, slavljenje Božjeg imena i zajedništvo. Prvotni članovi, dakako župljani, počeli su se intenzivno okupljat u imenu spasitelja Isusa Krista, slaveći i hvaleći Njegovo ime, razmišljajući o Sv. pismu, događajima iz života svetaca, razmišljajući o ulozi Duha Svetoga u katoličkoj crkvi i Božjem planu za svakog pojedinca.

            Tako je zajednica zaživjela i obogatila župu jednim novim oblikom duhovnosti, a na služenje Crkvi i bližnjima u potrebi.

            Danas,  ta zajednica nosi ime Krist Kralj.

 

Andrijana Brzović

PREDSTAVLJAMO ZAJEDNICE U ŽUPI

ZAJEDNICA KRIST KRALJ – BRESTJE 

Zajednica "Krist Kralj" iz Brestja jedna je od 17 zajednica pokreta Obnove u Duhu Svetom Zagrebačke nadbiskupije. Osnovana je 2010. godine, ima oko 30 punopravnih i stalnih članova koji su primili Izljev, odnosno krštenje u Duhu Svetom. Duhovnik zajednice je p. Marko Šop, dehonijanac.

Temeljni naglasak na djelatnosti zajednice je oslobađanje milosti Duha Svetoga u nama, otvaranje svakog pojedinca djelovanju Duha Svetoga i odgovaranju na Njegove poticaje oblačeći se u silu odozgor, te življenje punine sakramenata.

Zajednica ima svoj redoviti susret svake nedjelje u 20.00 sati u prostorijama župne dvorane župe Dobroga Pastira u Brestju. Susret započinje deseticom za svećenike i svećenička zvanja, nakon čega se izmoli molitva Kristu Kralju. Tada u sabranosti i otvorenosti se ulazi u slavljenje Boga i to svaki put na drugačiji način - molitvom, prošnjom, zahvalom i pjesmom. Ponekad to slavljenje ima svoj značaj u predanju srca, predanju života, molitvi za milost oproštenja, molitvi za iscjeljenje, osluškivanju Božje riječi, kao i u drugim stvarima korisnim za proslavu Božjeg imena, a sve ovisno o poticajima Duha Svetoga.

Nakon slavljenja slijedi kratka pouka, a susret završava molitvom Oče naš i pjesmom.

CILJEVI OBNOVE U DUHU SVETOM:

· jačanje zrelog i trajnog osobnog obraćenja Isusu Kristu;

· jačanje odlučne osobne otvorenosti prema osobi, prisutnosti

   i sili Duha Svetoga;

· poticati prihvaćanje i korištenje duhovnih darova – karizmi

   - ne samo u karizmatskom pokretu, već i u široj Crkvi;

· jačati trajan rast u svetosti kroz ispravno uključenje navedenih

   karizmatskih naglasaka u puninu života Crkve;

· jačati djelo evangelizacije osluškujući poticaje Duha Svetoga

                                              

MOLITVA ZA PROGLAŠENJE SVETIM BL. ALOJZIJA STEPINCA

 

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine  su na 22. sjednici koja je održana u Križevcima 9. rujna 2014. s radošću razmotrili znakovite događaje koji vode prema kanonizaciji blaženoga Alojzija Stepinca. Ističu da je na tome putu posebno važna molitva Crkve. Zato su između ostaloga odredili da će u  svim župama Metropolije desetoga dana u mjesecu, nakon euharistijskoga slavlja, biti klanjanje pred Presvetimoltarskim sakramentom na tu nakanu, stavljajući svoje živote i život domovine pod zagovor blaženoga Alojzija. 
 
Svakog desetog u mjesecu bit će moguće i učlaniti se u Molitvenu zajednicu bl. Alojzije Stepinac. Zajednica promiče molitveni život, duhovne vrijednosti i širi Kristovu ljubav u svim područjima javnog života, kako je to činio i bl. Alojzije.
Our website is protected by DMC Firewall!