IZ PISMA ZAGREBAČKOG NADBISKUPA, JOSIPA BOZANIĆA U POVODU AKTUALNIH OKOLNOSTI GLEDE PANDEMIJE I POTRESA U ZAGREBU I OKOLICI

    Draga subraćo svećenici, redovnici i redovnice, dragi mladi, braćo i sestre! Pišem ovo pismo na dan u kojem je trebao biti Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu. Budući da nas je Gospodin pozvao da drugačije organiziramo tjedne i mjesece pred nama, nadalje, ostajemo zahvalni na dobru, što ga On ostvaruje po svojoj ljubavi u braći i sestrama, te pozorni na njegova nadahnuća i poticaje, prema Marijinim riječima, preuzetim kao geslo Susreta mladih: „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2, 5). U daru kršćanskog pouzdanja osjećam potrebu zahvaliti svima vama, dragi svećenici i vjernici: na zajedništvu i uzajamnoj potpori koju ste do sada očitovali, na razumijevanju odluka kojima smo bili vođeni ljubavlju prema bližnjima, na ustrajnoj molitvi i na karitativnom pomaganju potrebitim. Ovim pismom obavješćujem vas o važnim slavljima koja su pred nama, a zatim - ponovno naglašavajući važeće opće preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i posebne crkvene odredbe vezane uz sprečavanje širenja bolesti Covid 19, dajem upute o liturgijskim slavljima:

 

Ovim pozivam sve članove naše nadbiskupijske obitelji da daju svoj doprinos u olakšavanju boli i poteškoća stradalima od potresa. Naime, u svakoj župi će se na primjereno mjesto postaviti škrabica u koju će se posebno prikupljati prilozi za sve stradale u potresu koji je 22. ožujka pogodio Grad Zagreb, okolicu i dio Hrvatskog Zagorja. U našoj Nadbiskupiji ima župa kojima su crkve srušene ili tako oštećene da se vjernici u njima više ne mogu okupljati na liturgijska slavlja, molitvu i pobožnosti. To su sljedeće župe: Župa Rođenja Blažene Djevice Marije u Granešini, Župa Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju, Župa sv. Šimuna i Jude Tadeja u Markuševcu, Župa sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu, Župa sv. Franje Ksaverskoga u Vugrovcu, Župa sv. Petra i Pavla u Kašini, Župa sv. Marka Evanđelista u Zagrebu, i Župa Presvetog Srca Isusova u Zagrebu. Ovima treba pribrojiti veći broj crkva, župnih kuća i samostana, kompleks Sjemeništa na Šalati, Nadbiskupski Dvor i zgradu Nadbiskupskog Duhovnog stola i dakako našu Prvostolnicu koja je pretrpjela velika oštećenja. Obnova ovih objekata bit će dugotrajna i zahtjevna.

 

MISA POSVETE ULJA, će se slaviti u crkvi Sv. Blaža u Zagrebu, 28. svibnja ove godine u 10.00 sati. (dolaze samo predstavnici dekanata).

SVETKOVINA MAJKE BOŽJE KAMENITIH VRATA, proslavit će se Euharistijom na Trgu ispred Katedrale na Duhove, 31. svibnja s početkom u 19.00 sati. Predvodi mons. Giorgio LIngua, nuncij u Republici Hrvatskoj.

SVEĆENIČKO REĐENJE će biti na spomendan BEZGRJEŠNOG SRCA BLAŽENE DJEVICE MARIJE, u subotu, 20. lipnja u SVETIŠTVU MAJKE BOŽJE BISTRIČKE. Molimo za buduće svećenike...

KRŠTENJA DJECE se održavaju poštujući posebne upute vezane uz liturgijski prostor i predmete...

SLAVLJE PRVE PRIČESTI neka se organizira u dogovoru s roditeljima prvopričesnika u manjim skupinama u skladu s posebnim uvjetima i mogućnostima koje ima pojedina župna crkva.

SLAVLJE SV. POTVRDE se odgađa do daljnjega i predviđa se eventualno na jesen.

SAKRAMENT KRŠĆANSKE ŽENIDBE neka se odvija tako da se poštuju opće i posebne upute vezane uz liturgijski prostor i predmet koji se koriste u obredu.

SAKRAMENAT SV. ISPOVIJEDI neka se održava u prikladno vrijeme u ispovjedaonicama u kojjima se poštuje odredba o distanci i zaštite od fizičkog kontakta.   (nadbiskup Josip kard. Bozanić)

 

 

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd