HODOČASTE BROJNE ŽUPE IZ SJEVERNE I JUŽNE, ISTOČNE I ZAPADNE HRVATSKE, SLOVENIJE I MAĐARSKE

 • 6:00 i 7:00 – svete mise u župnoj crkvi

  ispovijeda se u cintoru župne crkve; program s molitvom i pjesmom

  9:00 – u zavjetnoj kapeli sveta misa na slovenskom i mađarskom jeziku koju predvode svećenici vlč. Zoran Car i vlč. Ištvan Marton.

  10:45 – formira se procesija hodočasnika i svećenika koja ide od župne crkve prema zavjetnoj kapeli. Svetu misu predvodi mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački uz suslavlje mons. Josipa Mrzljaka, biskupa varaždinskog. Za vrijeme svete mise svećenici ispovijedaju u prostoru svetišta

POSLIJEPODNEVNI PROGRAM U PROŠTENIŠTU

 • klanjanje Presvetom Sakramentu u zavjetnoj kapeli na nakane:

 • 13:00 – 14:00 – za duhovna zvanja u našem narodu

  14:00 – 15:00 – za ozdravljenje hrvatskih obitelji

  15:00 – križni put, potom blagoslov hodočasnika s Presvetim Sakramentom uzduž glavne staze

  17:00 – 18:00 – u župnoj crkvi pjeva se Zlatna krunica, duhovna razmatranja vode misionari Krvi Kristove

  19:00 – pjevane pohvale svetoj Krvi, litanije, večernja i sveta misa koju predvode oci misionari Krvi Kristove

   Događaj čuda Svete Krvi

Iako nema nikakvih pisanih dokumenata, predaja govori da se samo godinu dana nakon posvete župne crkve u kapelici dvorca Batthyany 1411. zbio nesvakidašnji događaj. Za vrijeme bogoslužja, svećeniku koji je sumnjajući u istinitost riječi Pretvorbe "Ovo je tijelo moje" i "Ovo je moja krv...." u kaležu je nakon lomljenja hostije na tri dijela potekla prava krv. Zaprepašten i silno preplašen, svećenik je brzo završio svetu misu.

Tekućinu iz kaleža pospremio je u staklenu posudicu, skrio, i o događaju šutio do kraja života. Tek na samrti javno je priznao što se dogodilo i ampulu s tekućinom predao na čuvanje svojoj subraći svećenicima u župnoj crkvi sv. Trojstva.

Glas o tome događaju brzo se pronio cijelim krajem. Narod je u sve većem broju počeo dolaziti u Ludbreg. Svi su željeli vidjeti taj opipljivi i svima vidljivi znak Božje prisutnosti u maloj staklenoj posudici. Predaja govori da su se od toga vremena u Ludbregu počela događati čudesna ozdravljenja na zagovor Presvetoj Krvi.

 

Pape i ludbreško proštenište

Sumnje u istinitost događaja potaklo je plemića Tomu de Zecha iz Lentija da o čudesnom događaju i svemu što se poslije u Ludbregu događalo obavijesti papu Julija II. Papa je istragu povjerio opatima Aquilejske dijeceze, Ivanu i Leonardu Šketa koji su odmah došli u Ludbreg. Istragu pod njihovim vodstvom vodio je odbor uglednih svećenika i svjetovnjaka.

Povijesni izvori navode gospodara LudbregaBernardina Turoczy, kneza Petra Balšu i plemiće Sigismunda Fronchera, Kristofa Moderaša, Mihajla Leštaka i Đuru Pattaka. Uz te plemiće u istrazi su sudjelovali Stjepan Popov župnik iz Ludbrega, Stjepan župnik iz Sv. Đurđa, Simon župnik iz Martijanca i Stjepan iz Križovljana. Oni su o svemu ispitali mnogo svjedoka čudesnih ozdravljenja nakon učinjenog zavjeta Krvi Kristovoj koji su dolazili čak i iz udaljenih zemalja: Štajerske, Mađarske, Srijema, Hrvatskog Zagorja, Prigorja.

Oni su nakon dugotrajnog i temeljitog ispitivanja sastavili zapisnik na temelju kojeg je papa Julije II izdao dva pisma. Prva bula Julija II je u stvari nalog zagrebačkoj biskupiji da se provede istraga. Druga bula zavedena u registru suplika 16.12.1512., napisana je nakon provedene istrage u Ludbregu i kojom se događaj proglašava autentičnim, te je odlučeno da se na Tijelovo, Malu gospu i Sv. Tomu mogu dijeliti oprosti vremenitih čistilišnih kazni. Nedugo po izdavanju bule, 21. veljače 1513. papa Julije II je umro.

Njegov nasljednik na Petrovoj stolici, papa Leon X na temelju bule svoga prethodnika i nakon što je u Rimu s Relikvijom predvodio procesiju, konačno je završio posao svoga prethodnika. Staklenu ampulu vratio je u Ludbreg i o svemu 19.03.1513. izdao bulu, papinsko pismo u kojem nalaže da se Relikvijaza sva vremena čuva u Ludbregu i u nedjelju prije Male Gospe izlaže narodu na pobožnost i klanjanje. Ovim papinskim pismom čiji se prijepis čuva u Kaptolskom arhivu u Zagrebu i službeno je utemeljeno ludbreško proštenište Predragocjene Krvi Isusove.

Our website is protected by DMC Firewall!