ČITANJA: Dj 1,15-17.20a.20c-26; Ps 103,1-2.11-12.19-20ab; 1Iv 4,11-16

EVANĐELJE: Iv 17,11b-19;

Neka i oni budu jedno kao i mi!

U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i pomoli se:  »Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi. Dok sam ja bio s njima, ja sam ih čuvao u tvom imenu, njih koje si mi dao; i štitio ih, te nijedan od njih ne propade osim sina propasti, da se Pismo ispuni. A sada k tebi idem i ovo govorim u svijetu da imaju puninu moje radosti u sebi. Ja sam im predao tvoju riječ, a svijet ih zamrzi jer nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta. Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga. Oni nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta. Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina. Kao što ti mene posla u svijet, tako i ja poslah njih u svijet. I za njih posvećujem samog sebe da i oni budu posvećeni u istini.«

 

Molitva koja sve nosi  – fra Jozo Župić

Vjerujemo li da molitva ima smisla? Da druge nosi? Da drugima pomaže? Isus je to vjerovao. I svaka majka koja  moli za svoje dijete, vjeruje to. Inače jedva da bi to činila. Svi koji mole, vjeruju da molitva nosi. Vjeruju da ona ima silu, snagu, djelovanje. To nije automatsko, magično djelovanje. Molitva nije nikakav mehanizam koji je jednostavno stavljen u pokret, kao što se stavlja motor automobila, niti je kao dugme sprave za kuhanje kave.

Molitva se upućuje na nekoga. Ona se obraća Bogu. Ne bilo kakvoj anonimnoj sili, "koja nas vodi i upravlja", nego onome koga Isus s punim povjerenjem naziva "Oče". Molitva Isusova je nešto sasvim osobno. Mi nemamo posla sa slijepim silama sudbine, nego s osobnim, blizim, svetim Bogom, kojega smijemo zvati "Oče naš". Ne može se razgovarati s bilo kakvom "božanskom energijom". Ta energija nije nikakvo ti, nego nešto. Moliti se mogu samo nekome, a ne nekoj stvari. Što Isus kaže svome Bogu i Ocu? Zbog čega on moli? Tu su dvije molbe: "Sačuvaj ih" i "posveti ih". Obje molbe razumijemo ako se uživimo u čas te molitve. To je "noć prije njegove muke", oproštaj na Posljednjoj večeri. To su dvije molbe brižnoga srca koje prije svoje blize smrti zna da odlazi i da će njegovi dragi ostati sami.

"Sačuvaj ih!" Isus moli svoga Oca da On pogleda na njegove učenike. Oni ostaju a on odlazi. Vraća se k Ocu, a oni ostaju u svijetu. Dosad se on mogao direktno brinuti za njih, mogao ih je štititi i čuvati od Zloga. Sada mora tu brigu staviti u ruke svoga Oca. Stoga ga moli: "Očuvaj ih od Zloga." Isus zna: u ovom svijetu nitko neće izbjeći borbi sa Zlim. Treba ići za tim da nas Zli ne ulovi u svoje kandže.

Kao što se jedna majka brine da joj se djetetu ništa zla ne dogodi, tako je to izraženo u prvoj Isusovoj molbi. Poslije nje slijedi druga: "Posveti ih!" Pogledaj, da oni rastu u dobru. Pomozi, da oni budu i ostanu pravi ljudi! Jer "svet" prije svega znači: biti uspravan, ponosan, pošten i pravedan. "Posveti ih u istini", moli Isus svoga Oca. Ne dopusti da njihov život upadne u laži i dospije na krive putove! Učini njihov život blagoslovom za druge! Da bude radost za druge! I za njih same!

Isus moli za svoje. On vjeruje da to nije "pogrešna molba" ako moli svoga Oca. On zna kome vjeruje i koga moli. Nas ohrabruje da isto tako s povjerenjem molimo našega Boga. On, Sin božji, zauzima se za nas. Njegova nas molitva nosi. Ona djeluje. Ona drži. Iako mi ne mislimo na to.

On misli na nas!

Nisi kušao moga Isusa -Na jednom Sveučišitu u SAD-u svake se godine organizira susret na kojem se debatira o vjeri.

 Jedne su godine pozvali doktora “liberalne” teologije koji je dva i pol sata “dokazivao” da je Isusovo uskrsnuće lažno. Citirao je razne znanstvenike i teologe te zaključio da je, budući da nema povijesnoga uskrsnuća, vjerovanje Crkve krivo. Potom je zapitao ima li tko kakvih pitanja.

 

            Nakon nekoliko trenutaka jedan je stari čovjek ustao u pozadini. “Doktore, ja imam jedno pitanje”, rekao je dok su svi uperili pogled u njega. Posegnuo je rukom u svoju vrećicu i izvadio jabuku te ju počeo jesti.

“Doktore, moje pitanje je jednostavno”, nastavio je usput jedući svoju jabuku. “Nikada nisam pročitao knjige koje ste Vi pročitali i ne znam napamet biblijske stihove na originalnom grčkom…” Dovršio je jabuku. “Sve što želim znati je, je li ova jabuka što sam je pojeo bila kisela ili slatka?”

            Teolog je zastao na trenutak, a potom odgovorio: “Ne mogu Vam odgovoriti na to pitanje, jer ju nisam kušao.”

Starac je bacio ogrizak jabuke u svoju izgužvanu papirnatu vrećicu, pogledao teologa i mirno rekao: “Niste kušali ni moga Isusa.” Preko tisuću prisutnih nije se moglo suzdržati. Gomila je počela pljeskati i podvikivati s radošću. Doktor teologije je zahvalio svojim slušateljima te odmah otišao.   www.bitno.net

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd